Pitanje:

Zašto se na državnom natjecanju provjerava ne samo znanje geografije nego i znanje matematike? Ja mogu znati 4 knjige napamet i cijeli atla , no mogu biti jako slab u matematici i pasti na posljednje mjesto jer ne stignem izračunati 17 zadataka, napraviti grafikon i tematsku kartu u sat vremena. Ne vidim smisao zašto ne bi dobili kalkulatore.

Govoriti o geografiji kao isključivo o poznavanju činjenica i pamćenju atlasnih karata nema nikakvog opravdanja. Geografija je znanost čija istraživanja zahtijevaju kvantitativne analize odnosno baratanje matematičkim operacijama u svrhu statistike i modeliranja i stoga je poznavanje matematike ključno za razvijanje geografskih vještina. Budimo realni, znanje 4 knjige (npr. koji je glavni izvozni proizvod Gvatemale) i cijelog atlasa (npr. gdje teče rijeka Neva) nema veliko praktično znanje dok kvantifikacija podataka (npr. izrada dijagrama dobno-spolne strukture stanovništva) ima svrhovitu i logičnu primjenu u stvarnom životu.
A što se tiče kalkulatora, Geografija.hr nije ni službeni glasnik o natjecanju niti je na bilo koji način odgovorna ili uključena u Natjecanja iz geografije. Prema tome, sva pitanja i komentare trebate slati povjerenstvu za državno natjecanje iz geografije.