Obrazovanje i znanost

Filtriraj članke po kriterijima:


Aktualno

Novi Geografski horizont

30. ožujka 2020. |

Na portalu Hrčak objavljeno je digitalno izdanje novog broja stručno-metodičkog časopisa Geografski horizont (Vol. 65, Br. 1 2019). U ovom broju možete čitati o ruralnom turizmu Bjelovarsko-bilogorske županije, ostvarivosti održivog turizma i analizi putničkog prometa zračnih luka i pristaništa RH. Tema rubrike Metodički forum su trgovački centri u nastavi geografije. Tu je i putopis “Od […]

Pročitaj više →
Afrika, Svijet

Tenisice za Etiopiju!

16. srpnja 2010. |

Poučavanje geografije otvara nastavnicima mogućnost da obrazuju i odgajaju učenike kako bi postali socijalno osjetljivi i solidarni građani svijeta. Margareta Kulaš, prof. iz Karlovca uključila je svoje i učenike iz cijele Hrvatske u takvu akciju.

Pročitaj više →
Teme

Terenska nastava geografije u osnovnoj školi – treba li ukinuti sadašnje “maturalce”?

9. lipnja 2007. |

Treba li i kako izvoditi terensku nastavu iz geografije, treba li ukinuti “maturalce”, mora li terenska nastava biti na dalekom i ekskluzivnom odredištu, treba li se geograf zadovoljiti terenskom nastavom kao turističkim aranžmanom, tko će sve to platiti, što kaže teorija, a što praksa? Evo priloga razmišljanju o terenskoj nastavi od strane jednog osnovnoškolskog nastavnika geografije.

Pročitaj više →Hrvatska

Kratak prikaz razvoja hrvatske geografije

6. studenoga 2006. |

Do sada nije napisana sveobuhvatna sinteza o razvoju hrvatske geografije; Kraće prikaze u različitim su publikacijama dali su D Feletar (1993), Z Pepeonik (1996) i D Magaš (2003), a razmjerno kratko poglavlje o razvoju geografije u Hrvatskoj napisao je M Vresk u zapaženom sveučilišnom udžbeniku Uvod u geografiju (1997); Ovim prikazom daje se sažeti pregled razvoja geografije u Hrvatskoj, s namjerom da se hrvatski geografi za ovu temu zainteresiraju i po mogućnosti timski istraže osnovna razdoblja, ideje i smjernice razvoja te metodologiju i znanstvena postignuća geografije u Hrvatskoj.

Pročitaj više →


Hrvatska

Tko radi taj i griješi

19. rujna 2006. |

U današnje vrijeme, kada se sveukupno znanje čovječanstva zahvaljujući snažnom razvitku znanosti i tehnologije višestruko uvećava, izloženi smo, u različitim prilikama, golemoj količini različitih informacija na temelju kojih stvaramo svoju sliku o svijetu u kojem živimo; Neke su među tim informacijama, na žalost, pogrešne; Najveća šteta nastaje u prilikama kada se pogreška ponavlja putem različitih pisanih i elektronskih medija jer se tada može očekivati apsorpcija neistinite informacije kod velikog broja korisnika.

Pročitaj više →